Hegn porte og låger – hvad skal man vælge?

Står du og skal have opsat et nyt hegn, udskiftet nogle porte eller låger, så kan det være svært at vælge den rigtige model. Der er rigtig mange forskellige modeller at vælge imellem og rigtig mange firmaer som sælger eller opsætter hegn, porte og låger. Vi ser her lidt nærmere på nogle af de begreber som er gode at kende lidt til, inden man går i gang med et større projekt som opsætning af hegn eller adgangskontrol.

Porte og låger

En moderne gitter port passer fint til et gitterhegn, og giver en god form for adgangskontrol i det hegn. En gitter port kaldes også ofte en gitter låge, det er som regel tale om den samme ting.
Men hvis du er mere til de klassiske trådhegn, så tjek nogle af de mange trådhegn priser her eller priser på hegn generelt. Der er ret sort forskel på pris, alt efter hvor i landet du bor.
Der findes masser af forskellige porte og låger til hegn.

Læs mere: Opsætning af hegn omkring dit område

Bomme og pullert

Ud over porte og låger findes der også bomme og pullerter som anvendes til adgangskontrol. En bom er groft sagt en lang metal stang som ligger på tværs af vejen, cirka en meter oppe og forhindre derfor udvedkommende i at køre ind på området. De kan enten svinge op eller ned, eller sidelængs alt efter hvilken model inden for bomme du benytter. En af de mest almindelige er en klassisk drejebom eller svingbom, som ofte anvendes til adgangskontrol for at forhindre biler i at få adgang.
Men der er også noget som hedder en skydebom eller stibom, som også er meget anvendt. F.eks. bruges en stibom til at enten forhindre adgang for cykelister eller at få dem til at sænke farten på farlige steder.
En pullert er en lille søjle, eller runde stolper som sidder fast i jorden. Nogle af dem kan ligges ned for at give adgang til køretøjer, mens andre er faste.
Der findes også noget som kaldes en automatisk pullert, som kan køre og ned i jorden, og er dermed lidt mere praktisk. Du kan nu om dage også få pullert led belysning, så man ikke risikere at køre ind i dem i mørke. Nu om dage er der kommet ekstra stor fokus på disser pullerter på grund af terrorsikring.
Ting som pullert sikring er i stor fremgang, og man kan nu ligefrem få specielle terrorpullerter, for at øje sikkerheden, steder hvor der er mange mennesker samlet. Terrorsikring er en ting som er i stor fremgang i disse dage. Flere og flere har fået øjnene op for hvor vigtigt det er med terrorsikring.
Bomme og pullerter anvendes ofte i forbindelse med industri område, hvor man blot vil forhindre bilister i at køre ind. De forhindre sjældent adgang for folk til fods.

Læs mere: Hvilken type hegn er bedst?

Hegn og adgangskontrol

Der findes jo rigtig mange forskellige typer hegn. Fælles for dem er at ofte benyttes de til 2 ting. Den mest almindelige anvendelse for de fleste hegnstyper er at markere hvor ens område er. F.eks. omkring sin have, en skole eller en cafe. Blot en lille notis til folk at her er mit område.
Den anden ting som mange anvender hegne til, er adgangskontrol. At begrænse hvem som skal have adgang til dit område, forhindre tyveri, sikring rambuktyve og den slags.
Det kan f.eks. være et hegn med kraftig stålgitter, et panel hegn, flethegn eller en af de mange andre hegnstyper som findes. Den type indhegning benyttes ofte i industrien eller omkring virksomheder, for at forhindre tyveri eller at uvedkommende går rundt på ens område. Et simpelt trådflethegn er ofte mere effektivt end man lige skulle tro.
Et af de mest almindelige hegn er ishøj trådhegn, eller fletværkshegn som benyttes til rigtig mange forskellige formål, F.eks. indhegning af en tennisbane eller en børnehave. Til sport benyttes ofte et højt boldhegn. Her ønsker man som regel ikke at forhindre adgang til banen, men at holde bolden inde. Noget som er jo ret praktisk på en basketball bane eller tennisbane.
et hegn trådhegn er ofte billig at anskaffe og opsætte, hvilket gør det meget populært. Fletvæv er nemt at benytte og tilpasse til lige præcis dit formål.
Nogle hegnstyper er meget dokorative, f.eks. et balusterhegn med en flot stor balusterlåge i stor smedejern. Det er efter min mening et af de pæneste typer af hegn du kan få.

Læs mere: Trådhegn eller fletværkshegn – hvad skal du vælge?

Støjhegn og Støjmure

En anden vigtig ting når vi snakker indhegning, er støjhegne eller støjmure som de også kaldes. Det er specielle typer af hegn som har til formål at reducere støjen, enten i at slippe ud fra et område (f.eks. en støjende industri virksomhed som en skrotplads), eller forhindre støjen i at komme ind.
Støjvægge og støjmure er ting som vi ser mere og mere af, i takt med at folk ikke længere er så tolerente overfor larm som de var engang. Vi ser f.eks at flere og flere motorveje får opsat støjhegn for at reducere støjen i at sprede sig til områder uden for vejen.
En støjmur kan også være en simpel græsvold som har til formål at absorbere larmen fra et område.

hvad er det bedste hegn du kan vælge?

Det er ikke altid nemt at vælge den helt rigtige type hegn, nu når der er så mange at vælge imellem. Mange ved f.eks. ikke hvad forskellen er på et flethegn, gitterhegn eller stålgitterhegn. Men endnu mere kompliceret bliver det når man skal finde ud af hvilke porte, låse og låger der passer til ens hegn.
Her findes der ting som gitterportlås, ganglåse, strong closing og locinox lås. Eller skal det måske være en låsekasse port? der er nok at valg muligheder.
Den bedste løsning er derfor ofte at tage kontakt til dit lokale hegnsfirma, f.eks. Ishøj Hegn, og få en snak med en af deres eksperter som nemt og hurtigt kan hjælpe dig med at få det perfekte hegn.

Er du i tvivl om hvordan man f.eks. laver et gitterhegn eller fletværkshegn så se den lille video her: